A special garden makeover

PUBLISHED: 01:17 18 October 2011 | UPDATED: 20:09 20 February 2013

A special garden makeover

A special garden makeover

Garden designer Matthew Childs came up with the perfect way to showcase his skills and go some way to repaying his debt of thanks to loving parents Sue and Pete - by creating a magical new outdoor haven

Garden designer Matthew Childs came up with the perfect way to showcase his skills and go some way to repaying his debt of thanks to loving parents Sue and Pete - by creating a magical new outdoor haven.


Matthew, whose garden design business is based in London, dreamed up the scheme to give his parents garden the ultimate makeover. Not only that, but he set himself a particularly tight 8-week deadline; the transformation had to be done in time to be the perfect setting for his brothers wedding BBQ.


It was a challenge and a very close-run thing - I was still putting the final touches to the garden the day before! said Matthew.


Of the project, Matthew says: It was a small way of giving them back something tangible a beautiful garden they can enjoy and develop during their retirement.


Matthew drew up a brief in consultation with both parents - itself a tricky part of the project. Dad and I clash and debate quite a bit; Mum on the other hand is very soft and doesnt always say what she thinks as wants to please us both, so I had to read between the lines a little. I was determined not to let them down.


The Childs family home, which they built themselves some 20 years ago, is in Bayston Hill, just outside Shrewsbury.


They wanted a new patio, a new pond for their fish, a snug with firepit and a decked area to extend their use of the garden into the evening, The concept Matthew devised drew heavily on the surrounding rural landscape and was inspired by the iron age hill fort The Burgs, a series of rolling hill mounds, which can be seen from the back of the house. It also features a sweeping lawn flanked with curving beds, leading down to uninterrupted views of the Burgs. A raised haha disguises the boundary fence; while the other key feature is a cedar pavilion, placed in the sunniest afternoon and evening corner of the garden. This was raised above a decked area, fronted by a copper bowl overspilling with water.


The entire project was completed in two months. Longland builders of Shrewsbury carried out the building work, while lighting was installed by Daniel Silk.


Thankfully it was done in time for my brother Andys marriage to his American fiancee Kristin - I knew a planeload of Americans were due to join the Shropshire clan for the big day to be followed by a family BBQ in the back garden so there was no room for error.


View the full story of the project on Matthews blog which can be seen on his websitewww.matthewchildsdesign.co.uk


If you are looking for more inspiration and advice on how to change your garden using a creative eye, then why not subscribe to The English Garden and receive 12 issues HALF PRICE?

SUBSCRIBE NOW and SAVE 50% on 12 issues!

If you are looking for more inspiration and advice on how to change your garden using a creative eye, then why not subscribe to The English Garden and receive 12 issues HALF PRICE?

SUBSCRIBE NOW and SAVE 50% on 12 issues!

Click here

Most Read

Latest from the Shropshire Life